Fritidsgården Backstage

Fritidsgård i Vällingby för funktionshindrade ungdomar mellan 12-21 år. Verksamheten drivs av Vällingby Fritid AB

Vecka 12

Publicerad 2012-03-19 07:02:04 i Vad händer på Backstage?,

Måndag: Spel, pussel och innebandy

Onsdag: Pyssel

Fredag: Cirkus Work Shop med Palles cirkusskola. Samling på Backstage 18:30, därifrån går vi upp till tegelhögens gymnastiksal tillsammans!

Hoppas att ni alla har haft en trevlig helg!
Vi ses i veckan =)

/Anna, Ariam, Denise, Henke, Oskar och praktikant Oscar

Vill påminna om:

Publicerad 2012-03-14 07:19:48 i Vad händer på Backstage?,

  • Cirkus workshopen med Palle som är nästa fredag. Bjud gärna med er kompisar.

 

  • Fjällenresan!!! 29/3-1/4 drar vi ju till Lindvallen (Sälen) Vi har fortfarande platser kvar. Om man har svårt att få ihop pengar så kontakta nån i personalen så ska vi se hur vi kan hjälpa er!

 

Vi ses =)

 



Vecka 11

Publicerad 2012-03-12 07:23:17 i Vad händer på Backstage?,

Måndag: Spel och innebandy

Onsdag: Pingisturnering!

Fredag: Disco på fritidsgården Electric i Akalla för de som vill (samling på Backstage 18:30 så åker vi tillsammans. Om du har busskort så ta med dig det!) Vi kommer tyvärr inte att kunna åka till Akallagården =(
Istället blir det fredagsmys! Vem vet, vi kanske känner för att dansa lite endå, eller ta fram guitarHero eller singStar...

Hoppas att ni alla har haft en trevlig helg och att vi ses i veckan =)

/Anna, Ariam, Denise, Henke, Oskar, praktikant Oscar

Mer info om workshopen och Palles Cirkusskola!

Publicerad 2012-03-08 20:55:42 i Vad händer på Backstage?,

 

Välkommen till Cirkuskväll på Backstage fredagen

den 23:e mars kl 18:30

 

med Palle ifrån PallesCirkusskola, Magnus Jonsson

ifrån CirkusCirkörs verksamhet för Barn och Unga

med funktionsnedsättning och Ulf Wahlström ifrån

cirkusverksamheten i Järfälla kulturskola.

 

Vi kommer att prova på en massa olika saker i cirkusens fantastiska värld. Jonglering, akrobatik, enhjulingar och linställningar och mycket mera.

 

Vi i cirkusens värld är vana vid och tycker att alla människor är olika och har olika förutsättningar i livet, dom starka står i botten på pyramiderna, dom mjuka blir ormmänniskor, dom med god balans blir lindansare osv. Vi ser inte svagheter och tillkortakommanden utan bara möjligheter och förutsättningar för att träna, utvecklas, skapa och framför allt leka :)!

 

Här finns bara möjligheter, inga "det går inte".

 

 

Det här är ett projekt som PallesCirkusskola (PCS) gör i samarbete med cirkuspedagoger på Järfälla Kulturskola (JK) med stöd av Stockholms läns landsting. Målet är att undersöka om PCS och JK kan starta cirkusgrupper för barn, ungdom och vuxna med funktionsnedsättning i Hässelby/Välling samt Järfälla kommun. Vi jobbar tillsammans med Magnus Jonsson som var med och startade och dokumenterade ”Cirkus Cirkörs verksamhet för barn och unga med funktionsnedsättning”.

 

 

Om PallesCirkusskola

 

Cirkusen är till för ALLA små och stora barn. Det betyder att alla ska kunna förverkliga sina drömmar i PallesCirkusskola.

 

Föräldrarna, som är cirkusens ryggrad, ska även dom kunna utföra och få prova på saker de drömmer om. Om man till exempel tycker om att måla och bygga saker, svetsa, skapa musik, och då behöver det inte vara ens yrke på något sätt, så ska cirkusen jobba för att man ska kunna göra det.

 

Cirkusen jobbar också för att vara en plats där människor från olika samhällsskikt, nationaliteter och kulturer ska kunna träffas och jobba för att uppleva samma fantastiska mål: att skapa en bättre värld - med cirkus.

 

I PallesCirkusskola finns inga tävlingsmoment, man tränar för sin egen, cirkusens och varandras skull. I PallesCirkusskola spelar det ingen roll vem du är, om du är tjej eller kille, vilka förkunskaper du har, viken hudfärg du har, hur lång du är: Alla är hjärtligt välkomna in i vår cirkusfamilj!

 

PallesCirkusskola startade 2004 på initiativ av föräldrar och huvudtränaren Palle Poulsen. Vi verkar i Hässelby/Vällingby med omnejd.

 

Varje år tränar vi inför olika uppträdanden. Till exempel uppträder vi på HässelbyGårdsdagen och vid nationaldagsfirandet den 6 juni vid Hässelby Slott.

 

 

Namn: Palle Poulsen    Ålder: Född 1976    Bor:Vällingby och Ekenäs

http://www.pallescirkusskola.se

 

Lite om på taget ur en intervju på nätet:

 

Palle Poulsen var klassens clown. Men när han som tioåring för första gången klev in i en cirkusmanege förändrades hans liv för alltid.

- Jag kan när jag vill återkalla i minnet dofterna av sågspånet i manegen, spänningen när jag såg trapetsen och skyddsnätet nedanför. Det var då jag bestämde mig för att ägna mitt liv åt cirkusen, säger han.

Palle Poulsen växte upp med sin mamma, men med cirkusen fick de tillsammans en väldigt stor familj.

- Varje industrisemester reste vi iväg i karavan och besökte tre till fyra städer varje sommar där vi uppträdde med våra cirkuskonster, säger han.

Det var när Palle gick på NorsholmsUngdomscirkus i Norrköping som det växte som allra mest. Från början var de femton barn och på slutet var de åttio barn.

- Vi hade också ett internationellt utbyte med länder i såväl europa som asien, säger han.

Efter gymnasiet flyttade Palle först till Linköping och sedan till Stockholm och har delvis försörjt sig som cirkusartist och gycklare.

Nu har han själv startat PallesCirkusskola med en längtan att få ge barn idag möjligheten att uppleva samma sak som han själv.

- Det ger verkligen allt som barn behöver idag: Utveckling och självförtroende både för själ och kropp, säger han.

Cirkus är så mycket mer än bra träning, menar han.

- Det är en aktivitet som engagerar hela familjen, säger han.

Hans dröm är att alla barn ska få prova på cirkus. Det spelar ingen roll om du är svart, grön, blå, gul eller vit. Det har ingen betydelse om du är fattig eller rik. Vältränad eller nybörjare. Cirkus är för alla!

- Som jag ser det är det också en fantastisk sak för att integrera olika grupper i samhället eftersom det inte bara är en aktivitet för det enskilda barnet, utan något som hela familjen samlas kring, säger han och fortsätter.

-Sen är det så sjukt kul! Ju mer man lär sig desto roligare blir det.

 

Namn: Ulf Wahlström    Ålder: Född 1980    Bor:Vallentuna

 

Ulf och två pedagoger har ”Funkiscirkus” i Järfälla och för mera information om det så går det bra att ta kontakt med honom via Järfälla kommun

 

http://www.jarfalla.se/uppleva-och-gora/kultur/kulturskolan/kurser/nycirkus.html :

 

Så här skriver dom om den på sin hemsida:


Nycirkus för barn och unga med särskilda behov eller funktionsnedsättning.

Målet med kursen är att väcka lusten till lek och att ha roligt. Vi vill deltagarna på ett lustfyllt sätt ska få möjlighet att utvecklas på flera plan. Bredden inom nycirkusen ger möjlighet att utveckla den fysiska och psykiska förmågan och därmed stärks individens självförtroende. Våra nycirkuspedagoger har lång erfarenhet och har själva varit med och utvecklat denna undervisningsform.

 

Namn: Magnus Jonsson    Ålder: Född 1971    Bor: Gröndal

 

intervju ifrån http://www.foraldrakraft.se

 

Föräldrarna är bromsklossar – SEPTEMBER 30, 2006

 

Cirkusen vill ha fler elever som vill spränga gränserna.

”Vi ställer samma krav på alla. Kommer det in ett rullstolsbundet barn och vi ska gå på lina, då ska alla gå på lina. Barnet känner linan under fötterna, med eller utan medhjälpare.”

Nycirkusen Cirkus Cirkör ger alla möjligheten att gå cirkusskola. Barn med funktionshinder upptäcker att de kan göra cirkuskonster och rullstolsburna barn går på lina. Enligt Cirkus Cirkör finns inga gränser. Allt går om man får rätt stöd. Men föräldrarna har hittills visat svagt intresse.
– Ofta sitter begränsningarna hos föräldrarna, inte hos barnen, säger läraren Magnus Jonsson.

Kulturhuset Rotemannen i Botkyrka har cirkusskolan som är öppen för alla.
– Här bryr vi oss inte om vad barnen har för funktionshinder, vi ser dem som individer och ställer samma krav på alla och låter alla prova på allting, oavsett förutsättningar, berättar Magnus Jons­son.
Cirkus Cirkör startade en cirkus för döva redan 1998. Sedan dess har cirkusen varit igång i Trelleborg och haft läger för barn i Södertälje, Östersund, Göte­borg och nu senast i Stockholm. Nu har cirkusen och dess satsning på funktionshindrade slagit sig ner i Botkyrka söder om Stockholm.

Cirkus Cirkörs mål är att ge barnen möjlighet att spränga sina egna gränser. Barnen får testa det som de aldrig trodde att de skulle klara av – och klarar det. Cirkuslärarna är endast pedagoger och inte utbildade inom medicin och vet inte vad barnen har för funktionshinder. Enligt Magnus Jonsson ger det dem en öppnare syn på vad barnen klarar av:
– Vi ställer samma krav på alla. Kommer det in ett rullstolsbundet barn och vi ska gå på lina, då ska alla gå på lina. Han eller hon kanske behöver två medhjälpare som håller vid sidorna, men barnet känner i alla fall linan under fötterna, barnet har gått på lina och kommer hem med gladare humör och stärkt självförtroende, säger Magnus Jonsson.
Lärarna ställer också krav på att barnen visar hänsyn och uppför sig. En del av arbetet är att lära barnen social kompetens.
– Här visar vi hänsyn, säger Magnus Jonsson till barnen. Är det någon här som vet vad hänsyn betyder? Det är när man inte är dum. Man sparkar inte på någon, man knuffar inte någon och man mobbas inte. Det gör vi inte här. Vi är inte rädda för att skicka ut någon av er om ni inte uppför er, varnar Magnus.

Han berättar att barn med funktionshinder ofta är roligast att jobba med eftersom de är så öppna för nya saker. De är inte rädda att göra bort sig och gör alltid sitt bästa:
– För mig är det nästan litet egoistiskt att arbeta med barn med funktionshinder. Det är fruktansvärt kul! Jag får ut så mycket av att arbeta med dem och de är inte lika skadade som andra barn av allt mygel och spel som försigår i dagens samhälle. De är äkta.

Varje tisdag träffas cirka 15 barn för att träna tillsammans med två ledare. Även om man har ett gravt funktionshinder får man vara med. Ibland kan det krävas att en förälder eller personlig assistent är med, eftersom lärarna måste koncentrera sig på hela gruppen och inte kan ta hand om ett och samma barn en hel lektion.
Verksamheten är inte så stor, på grund av oväntat svalt intresse.
– Det är svårt att nå ut med information och få föräldrar att tro att deras barn klarar av att gå hos oss, berättar Magnus Jonsson.
Han menar att det finns många fördomar i samhället kring vad barn med funktionshinder klarar av. När habiliteringsavdelningar sänder barn till Cirkus Cirkör kommer oftast bara ”bokstavsbarn”. Det finns en rädsla för att låta barn med rörelsehinder och svårare funktionshinder testa att röra på sig. Men de största bromsklossarna, menar Magnus Jonsson, är ofta föräldrarna.
– De är rädda för att deras barn inte ska klara av det. Oftast sitter begränsningarna i föräldrarnas hjärnor, inte i barnens kroppar. Jag har också mött föräldrar som inte vill att deras barn ska vara med på foto eller visa upp det de lärt sig, de vill gömma undan att deras barn har ett funktionshinder, säger Mag­nus Jonsson.

Han berättar att många föräldrar blir positivt överraskade över vad deras barn har gjort. Nu planerar Cirkus Cirkör att att turnera med en cirkusföreställning där både icke-funktionshindrade och funktionshindrade artister uppträder, för att visa att alla kan och locka in fler till cirkusens verksamhet för funktionshindrade barn.

Föräldrarna Ljiljana Micic och Lotta Hildebrand berättar om hur dåligt utbudet av fritidsaktiviteter är för barn med funktionshinder. De känner att före­ningar inte är öppna för att ta emot barnen. De är väldigt positivt inställda till att cirkusen bara har lärare med pedagogisk utbildning.
Med tiden lär sig lärarna hur barnen fungerar och lär känna deras speciella egenskaper.
– De tar hand om barnen utan några fördomar, säger Lotta Hildebrand.
Båda märker att deras barn blir gladare och utvecklas.
– Jag ser ju att min dotter Martina alltid är sugen på att gå dit och det betyder mycket för mig, säger Ljiljana Micic.
De båda mammorna menar att samhället är fullt av bromsklossar. Många är rädda för att låta funktionshindrade barn ge sig ut i samma fritidsaktiviteter som andra barn. Trots att det är det bästa man kan göra för barnen.

 

Det här projekt av PallesCirkusskola med stöd av Stockholms läns landsting.

 

 

Vecka 10

Publicerad 2012-03-05 07:06:25 i Vad händer på Backstage?,

Måndag: Innebandy och spel

Onsdag: Poesi, dikter, skriva, spoken word...!

Fredag: Fredagsmys framför tv:n med popkorn

Hoppas att vi ses i veckan!
/Anna, Ariam, Denise, Henke, Oskar och praktikant Oscar =)

Workshop med PallesCirkusskola!

Publicerad 2012-03-02 20:27:13 i Vad händer på Backstage?,

Workshop med PallesCirkusskola! Fredagen den 23:e mars så kommer vi ha en workshop där man får prova på olika cirkuskonster. Vi kommer att samlas på Backstage som vanligt och sedan gå upp till gymnastiksalen på fritidsgården Tegelhögen och testa massa roliga saker med Palle och hans cirkusskola! Superspännande och roligt!!! =)
Läs mer om Palles cirkusskola på:
http://www.pallescirkusskola.se/

Om

Min profilbild

Fritidsgården Backstage

Vi är en fritidsgård för funktionshindrade ungdomar mellan 12-21 år som ligger centralt i Vällingby Centrum.Våra öppettider är måndagar, onsdagar och fredagar mellan 18:30-21:30. Vi som jobbar här heter Ariam, Denise, Frida, Henke och Linda! Telefon: 072-0306330. Email: [email protected] Facebook: https://www.facebook.com/fritidsgardenbackstage

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela